De handels type Siemens & Halske


Diverse handels op het toestel van post II te Simpelveld



Bij Siemens & Halske zijn er de volgende type handels: Het wisselhandel

    

Links het opschriftplaatje van een wissel en rechts de wisselsteller van 13, een van de twee wissels die met één handel tegelijk kan worden bediend.



Een wisselhandel is een speciaal handel. Het bestaat uit twee delen: de schijf en de handelsteel. Wanneer men het handel wil bedienen, zal door het indrukken van het arrêt (benaming voor het platte handvat) het handel één geheel worden. Dit is gemaakt voor als het wissel niet in de correcte stand ligt en het dus naar de goede stand zal worden gebracht door het wiel en flens van de trein. Het handel moet in zo’n situatie binnen kunnen bewegen anders zou alles kapot gaan. De schijf zal draaien, maar de handelsteel blijft in zijn positie.
Het wissel is dan "door de rooie".
Normaal zit het rode vlak precies tussen de twee platen van de trekstang van het handel. Wanneer dit vlak verschoven is, komt het beter te voorschijn ten teken dat het wissel open gereden is (verkeerd bereden), dus door het rode is: "door de rooie".


Hier ziet u hoe men aan deze uitdrukking komt. Wanneer het wissel anders ligt dan normaal bij deze stand van het handel zal het rode vlak verschoven zijn en een zegel verbroken zijn.




Dit is een hulphandel. Dit kan op de schijf van het wisselhandel worden gezet om de schijf in de juiste positie te krijgen. (terug te stellen)



Op het handel zit een zegel. Deze laat zien of een wissel door de rooie is geweest. Deze zal breken als de schijf te veel draait t.o.v. de handelsteel. Dit betekent dat het wissel beschadigd kan zijn.
Verder is er een mogelijkheid om wisselhandels te koppelen met de linialenkast door twee pennen die het handel vastzetten. De kleur van het opschriftplaatje van een wisselhandel is wit met zwarte cijfers.
Het wisselhandel werd ook gebruikt voor het bedienen van een ontsporingstong (half wissel dat ervoor zorgt dat de wagens ontsporen).


Het seinhandel Siemens & Halske

    

Handelplaatje van een rangeersein en rechts een inrijsein.



Een seinhandel wordt gebruikt voor het bedienen van:


Het seinhandel is het meest ingewikkelde handel wat N.S. had. Dit handel is dan wel één geheel maar heeft aan de achterzijde een mechanisme zitten wat er voor zorgt dat na toestemming via de linealenkast het handel maar één keer op en neer kan worden bewogen. Dit noemt men ook wel de eenmalige bediening.

Een seinhandel heeft ook de mogelijkheid om iets te schakelen. Dit gebeurde door middel van een handelcontact.




Het grendelhandel Siemens & Halske

    

Boven grendel 13A/B links. Ligt het wissel naar links moet men grendel 13A/B L gebruiken.



Het grendelhandel is de eenvoudigste handel dat er was bij N.S.. Het heeft alleen een steel met een schijf dat samen één geheel vormen. Verder is het gekoppeld met de linealenkast.
Het grendelhandel werd ook nog gebruikt voor het bedienen van een stop-ontspoorblok.


Het overweghandel

    

Het handelplaatje van een overweghandel met rechts de bijbehorende overwegbomen.



De overweghandel is bijna hetzelfde als het grendelhandel met maar drie verschillen. Hij heeft een handelcontact aan de achterzijde en een vlakke kant voor het handelcontact op de schijf.
Het derde verschil is dat het opschriftplaatje geel is met zwarte tekst van Ovb of anders Ovb 1. Dit was vroeger nog groen, maar is later veranderd in geel.


Het 3-standenhandel.
Het 3-standen handel was een afwijkend handel ten opzichte van de rest. Het handelhuis was het zelfde maar het ârret (Ontgrendellepel op de steel) ontbrak. In plaats van een steel was er een handvat. Het ongrendelen van het handel was eenvoudig door het handvat van het handel af te trekken. in het handelhuis zaten drie uitsparingen voor de vergrendeling van de drie standen. De normale stand van het hendel was niet naar onderen zoals bij S&H gebruikelijk was maar in het midden.
Het handel werd zelden gebruikt en was meestal alleen te zien op de grotere posten. Ze werden gebruikt voor rangeerseinen die niet tegelijk vrij gezet konden worden. zo kon één handel worden uitgespaart.


Het 4-standenhandel.
Het 4-standenhandel had wel het zelfde uiterlijk als de andere handels. Maar ook hier was iets behoorlijk afwijkend. In plaats van de uitsparingen aan de zijkanten van het handelhuis te hebben zitten zaten deze aan de achterkant. Voor de rest kwam het handel overeen met de rest van de handels.
Hun functie was het bedienen van een tweetal perronseinpalen. De vier standen kwamen overeen met alle combinaties die de twee seinpalen konden hebben: (beide vrij, beide, rechts vrij, links vrij en beiden niet vrij) De situatie was dat er halverwege het perron een kruiswissel lag (4 wissels met een kruising |X|. overloop van het ene naar het andere spoor)



Terug naar Home Terug naar Uitleg