Het bloktoestel HSM


Het HSM toestel in post T te Hoorn Tramstation.
(Foto J. Notenboom)


De opbouw van het bloktoestel HSM (Hollandse Spoorweg Maatschapij).

Het bloktoestel bestaat uit de volgende delen:

Het handelgedeelte


Op de gebruikte handels zit een handelplaatje met het opschrift. Deze hebben meestal per soort een eigen kleur. Maar in de loop der jaren wilde dit schema wel eens veranderen.
(Foto J. Notenboom)



Op dit gedeelte bevinden zich de handels. De stellage bestaat uit minimaal twee gietijzeren zwarte poten waartussen zich telkens 4 handels bevinden.
Bij grotere toestellen waren er meerdere poten.
Niet gebruikte handels bleven zitten. Er bestonden geen lege velden.


Meer info.

De linealenkast


Hier ziet u de linealenkast van Post T te Hoorn Tramstation.
(Foto's J. Notenboom)



De linealenkast is het belangrijkste deel van het toestel. Door deze kast kunnen tegenstrijdige bewegingen/handelingen worden voorkomen. Door diverse linealen, nokken en assen worden de rijwegen mechanisch vastgezet en veiliggesteld. Dit deel wordt ook wel de voorloper van de huidige computer genoemd.
De linialenkast bevond zich aan de achterzijde van de handels onder de trekkerlade. De trekkerlade was een onderdeel van de linialenkast. Hier wordt de koppeling gemaakt met de vensters en erin bovonden zich de trekkers.
De linealenkast is de koppeling tussen handels onderling, trekkers en vensters in de blokkast.
linealenkasten konden in de lengte en breedte doorgekoppeld worden. Verder waren linealenkasten er in diverse lengte maten.

Meer info.

De blokkast


Hier ziet u het bovenste deel van het bloktoestel: De blokkast in Post T te Beesd d.d. 21 april 1978 (Foto: W. Vos)



In de blokkast zitten de vensters. Zij zijn de elektrische koppeling tussen blokkasten en/of posten onderling. Verder bevindt zich hier de inductor die de elektrische energie opwekt om de wekkers en de vensters te kunnen bedienen. Boven de blokkast zitten de wekkers en de wekknoppen voor de Morse-communicatie tussen posten. Verder kunnen er knoppen zitten voor het vrijmaken van diverse spermagneten in de linialenkast (elektrisch) en signaallampen van seinen, overwegen en spermagneten. Verder kunnen er ook spoorbezettingsmelders zijn aangebracht en bellen met langzame slag voor het melden van de trein of het dichtliggen (gesloten zijn) van overwegen.
Blokkasten waren er in diverse lengte maten.

Meer info.

Verder is alles voorzien van sloten en/of zegelloodjes om onrechtmatige toegang tot de binnenkant te voorkomen.


Terug naar Home Terug naar Uitleg