Blokstelsels

Blokstelsel I


Blokstelsel I.
Algemeen

Blokstelsel I is het oudste blokstelsel voor dubbel spoor. Het is een open blokstelsel wat wil zeggen dat de seinen, indien er geen trein in het blok zit, uit de stand stop staan. Ook is er voor het vrijkomen van het blokslot geen toestemming nodig maar komt het vrij zodra de wachter van de volgende post de trein heeft zien passeren.
Voor elke richting is er een blokslot. Zodra de trein voorbij is wordt dit geblokt. Zodra de trein bij de volgende post uit het blok rijdt wordt het weer ontblokt. Dat betekend dat men zichzelf blokkeert en een vorige post vrij maakt. Helaas voldeed dit systeem niet helemaal. Er was immers alleen een visuele controle op het voorbijrijden van de blokpost. Later is dit vervangen door blokstelsel II en III. Voor stationsblokken kwam dit nog wel op sommige plaatsen voor.
Blokstelsel IHet bloktoestel.
Het bloktoestel wat gebruikt wordt voor blokstelsel I hoeft niet voorzien te zijn van handels. De seinen kunnen ook via een elektrische koppeling bediend worden vanuit een stelknoptoestel.
Op de bovenstaande tekening zien we een aantal vaste onderdelen van blokstelsel I. Bloksloten voor de stationsbeveiliging zijn weggelaten evenals de handels en toebehoren. We zien van boven naar beneden de volgende onderdelen:
Dit zijn de vaste onderdelen van blokstelsel I. Eventueel kan dit weer gekoppeld zijn met de plaatselijke beveiliging.

Wekkers
Met wekknoppen kan men berichten sturen. We praten hier over vaste korte berichten want voor langen berichten bestaat de bloktelefoon.

Bloksloten
Blokvenster
Het toestemmingsblokslot waaraan het uitrijsein vast zit. zonder het vrijkomen/zijn van dit blokslot kan er geen sein worden bediend.

Verloop blokstelsel I
Hieronder staat kort omschreven in stappen hoe het in z'n werking gaat.
Als voorbeeld nemen we een trein die van station B naar station A wil rijden. Aangezien het een open blokstel is zijn de bloksloten vrij en de blokseinen uit de stand stop.
 1. Trein kan vertrekken. (handelingen op het emplacement zijn weggelaten)
 2. Trein rijdt het blok B-1 in.
 3. Station B wekt station blokpost 1
 4. Station B zet het sein in de stand stop en blokt de trein.
 5. Trein passeert blokpost 1
 6. Blokpost 1 wekt station A
 7. Blokpost 1 zet het sein in de stand stop en blokt de trein
 8. Blok naar 1 komt vrij op station B. Station B zet het uitrijsein weer uit de stand stop
 9. Trein komt aan bij station A. (Handelingen op het emplacement zijn weggelaten)
 10. Door het drukken van trein binnen ontblokt station A blokpost 1, welke het sein weer uit de stand stop zet.
  Toestel is weer normaal


Slot
Het systeem is zeer eenvoudig. Ook is het elektrisch gezien niet ingewikkeld. Er gaan slechts vier draden van het ene naar het andere station via blokpost I.


terug naar Home terug naar Uitleg