Mechanische en elektrische stationsbeveiligingen


Als het niet mogelijk of onhandig is om alle seinen en wissels vanuit één post te bedienen worden nevenposten ingericht, variërend van een simpele hoge of lage handelinrichting waarmee één wissel wordt bediend, tot beveiligingen die vergelijkbaar zijn met die van de hoofdpost.

In verband met de aanwezigheid van een beweegbare brug werden te Vroomshoop en Bedum de seinen bediend in dubbele trekking door de Alkmaarse Handelinrichting op het station en een hoge handelinrichting bij de brug.
Te Veenwouden en Goor werd een wissel bediend door een aparte handelinrichting terwijl er in Stadskanaal een sleutelkoppeling aanwezig was tussen een Alkmaarse Handelinrichting en een Siemens & Halske toestel; in Boskoop en Hoogezand-Sappemeer werd voor de koppeling van de aanwezige toestellen gebruik gemaakt van toestemmingsschijven.
Meestal wordt voor de koppeling van handelinrichtingen gebruik gemaakt van blokkasten die zijn bevestigd op een handelinrichtig of zoals in Bedum, Delfzijl en Nijverdal apart zijn opgesteld bij een Alkmaarse Handelinrichting.

Er zijn in Nederland diverse systemen in gebruik geweest t.w.: