De stations Wuppertal = Unterbarmen, Wuppertal = Oberbarmen, Wuppertal = Langerfeld,
Wuppertal = Rauenthal, Schwelm en Gevelsberg West.

Deze stations worden hier gelijktijdig besproken omdat de beveiliging van deze stations wordt bediend vanuit het stellwerk Of te Wuppertal = Oberbarmen.
Bij deze beschrijving is gebruik gemaakt van de uitgebreide Duitstalige beschrijving en diverse foto's van deze stations afkomstig van de website www.bahnen-wuppertal.

Unterbarmen

Het station Wuppertal = Unterbarmen is geopend op 28 december 1848 en het ligt aan de spoorlijn Neuss - Schwelm - Linderhausen bij km. 39,729.

    

Locomotief DB 212 327-1 met een trein richting Wuppertal = Oberbarmen op spoor 4 d.d. 21 mei 1968. (Foto: Christian Wenger) (bron: www.bahnbilder.de) (links)
en locomotief DB 111 128 met RE4 richting Wuppertal Hbf d.d. 3 november 2015. (Foto: Daniel ....) (bron: www.bahnbilder.de) (rechts)De emplacementstekening van Wuppertal = Unterbarmen.

Voor meer Duitstalige informatie over het station Wuppertal = Unterbarmen klik hier.

Wuppertal = Oberbarmen

Het station Wuppertal = Oberbarmen is geopend op 28 december 1848 en het ligt aan de spoorlijn Aachen - Kassel bij km. 120,886.

    

Het emplacement gezien in westelijke richting (links) en in oostelijke richting (rechts) d.d. 26 april 2017.
(Foto: W. Meier)Het emplacement gezien in oostelijke richting met de aankomst van een trein uit Wuppertal Hbf d.d. 26 april 2017.
(Foto: W. Meier)


    

Het emplacement gezien in westelijke richting met een ICE op spoor 3 (links) en de doorkomst van een speciale trein over spoor 4 (rechts) d.d. 30 augustus 2008.
(Foto's: André Joost)De emplacementstekening van Wuppertal = Oberbarmen.


De beveiliging van deze stations wordt bediend vanuit het stellwerk Of; deze post staat aan de westzijde van het emplacement van Wuppertal = Oberbarmen.

In de post is met ingang van 1 april 1978 een Spurplandrucktastenstellwerk von Siemens, Standardbauart 60 geplaatst.


Het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto: W. Meier)


    

Het interieur van het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)


    

Het interieur van het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)


    

Het interieur van het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)


    

Het interieur van het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)


    

Een close-up van het signaleringstableau in het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)
Links de stations Unterbarmen (boven) en Wuppertal = Oberbarmen (midden) en rechts het oostelijke gedeelte van het emplacement met de splitsing van de spoorlijnen richting Wuppertal = Rauenthal en Schwelm.


    

Een close-up van het signaleringstableau in het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto's: W. Meier)
Links de stations Wuppertal = Langerfeld (boven) en Wuppertal = Rauenthal (onder) en rechts de stations Schwelm (onder) en Gevelsberg West (boven).

In het stellwerk Of zijn in de vroege en late dienst twee fahrdienstleiters werkzaam.
De fahrdienstleiter West bedient de stations Unterbarmen en Wuppertal = Oberbarmen en de fahrdienstleiter Ost bedient de stations Wuppertal = Langerfeld, Wuppertal = Rauenthal, Schwelm en Gevelsberg West.

De uitrijseinen te Wuppertal = Oberbarmen komen voor treinbewegingen van Wuppertal = Oberbarmen richting Wuppertal = Langerfeld eerst uit de stand "stop" nadat de fahrdienstleiter Ost de rijweg vanaf het inrijsein van Wuppertal = Langerfeld heeft bediend.
Voor treinbewegingen van Wuppertal = Langerfeld naar Wuppertal = Oberbarmen geldt hetzelfde.


Eén van de twee bedieningstoestellen in het stellwerk Of d.d. 26 april 2017.
(Foto: W. Meier)Tekening van het tableau in het stellwerk Of.
(Tekening: Sven Zeegers) (bron: Signalsoft Rail Consultancy Ltd.)

Voor meer Duitstalige informatie over het station Wuppertal = Oberbarmen klik hier.

Wuppertal = Langerfeld

Het station Wuppertal = Langerfeld is geopend op 28 december 1848 en het ligt aan de spoorlijn Aachen - Kassel bij km. 114,615.

    

Het S-Bahnstation gezien in westelijke richting d.d. 24 juni 2009. (Foto: Frank Vincentz) (bron: Wikimedia Commons) (links)
en een luchtfoto van het emplacement. (Foto: Jonathan Webb) (bron: webbaviation.de) (rechts).


    

De opstelsporen met de treinstellen 628 704, 422 006 en een onbekende 422er d.d. 7 maart 2009 (links)
en de locomotief DB 294 807-3 met een korte goederentrein richting Wuppertal = Steinbeck d.d. 21 december 2009 (rechts).
(Foto's: Nils Schmidt) (bron: www. bahnbilder.de)


    

De Gleismesszug 726 004-5 bij het vertrek d.d. 12 februari 2009 (links)
en de locomotieven DB 152 141-8 und 152 109-5 wachten op het spoor 515 op hun volgende inzet d.d. 12 februari 2009 (rechts).
(Foto's: Nils Schmidt) (bron: www. bahnbilder.de)De emplacementstekening van Wuppertal = Langerfeld.


Dit station bestaat feitelijk uit drie gedeeltes t.w. het S-Bahnstation, Langerfeld = Containerterminal en Langerfeld = Abstellung.

Het S-Bahnstation

Het S-Bahnstation ligt aan de spoorlijn Neuss - Schwelm - Linderhausen bij km. 45,160.

Langerfeld = Containerterminal

De container terminal van Langerfeld bevindt zich aan de sporen 501-504. Aan beide uiteinden zijn alleen de eerste 50 meter geëlektrificeerd.
Normaal gesproken arriveert een containertrein op spoor 560 van dit goederenstation, alwaar de elektrische locomotief wordt afgekoppeld. Deze gaat dan naar Langerfeld Abstellung (515-528) om daar te wachten tot zijn volgende inzet.
De gearriveerde containerwagons zullen met behulp van een diesellocomotief naar de sporen van de container terminal worden overgebracht. Deze diesellocomotief staat normaliter opgesteld te Langerfeld Abstellung.
De sporen 501-504 niet voorzien zijn van bovenleiding vanwege de aldaar aanwezige portaalkranen.

Langerfeld = Abstellung

De sporen 512-527 worden gebruikt voor het tijdelijk opstellen van treinen of deze hier te laten keren.
Tevens worden vele treinen hier gedurende de nacht opgesteld. Bovendien zijn hier altijd twee locomotieven aanwezig voor het nodige rangeerwerk op de container terminal.
De elektrische locomotief van de aangekomen containertreinen worden hier ook tijdelijk opgesteld.

De sporen 517-521 en 523 worden gebruikt voor het opstellen van reizigerstreinen (S8, S9, RB47 en RB48).
Het spoor 524 wordt door het reinigspersoneel gebruikt om de toiletten van reizigerstreinen van de RB47 en RB48 te legen.
Daarnaast bevindt zich op ditzelfde spoor een tankplaat, welke door zowel de RB47 als de rangeerlocomotieven gebruikt wordt.
Het spoor 522, en soms ook 523, wordt als aankomst- of vertrekspoor van treinbewegingen gebruikt.
Treinen welke naar het spoor 524 moeten, komen als treinbeweging aan op de sporen 522 of 523 en gaan daarna als rangeerbeweging verder naar het spoor 526. Daarna rangeren deze treinen verder naar hun uiteindelijke opstelspoor.

Voor meer Duitstalige informatie over het station Wuppertal = Langerfeld klik hier.

Wuppertal = Rauenthal

Het Betriebsbahnhof Wuppertal = Rauenthal ligt aan de spoorlijn Wuppertal = Oberbarmen - Opladen bij km. 1,480.
Er liggen geen perrons en in de normale dienst stoppen er geen treinen.
De sporen 771 en 772 bevinden zich in de zogenaamde "Rauenthaler Tunnel".
De oostelijke tunnelbuis (spoor 772) is volledig buiten dienst voor alle verkeer wegens zware schade en daarom vindt alle treinverkeer van en naar Wuppertal = Oberbarmen plaats over het spoor 771.

    

De passage van een trein uit de richting Remscheid getrokken door een locomotief van de serie 212 d.d. 6 mei 1994. (Foto: Klaus Hoffmann (links)
en de passage van drie railbussen richting Wuppertal = Oberbarmen d.d. 29 oktober 1997. (Foto: Peter Hölterhoff) (rechts).
Ten tijde van de opname van deze foto's was de middelste tunnelbuis nog in gebruik.De passage van trein bestaande uit twee Triebwagens van de serie 628/928. (Foto: Zeno Pillmann)De emplacementstekening van Wuppertal = Rauenthal.Voor meer Duitstalige informatie over het station Wuppertal = Rauenthal klik hier.

Schwelm

Het station Schwelm is geopend op 9 oktober 1847 en het ligt aan de spoorlijn Neuss - Schwelm - Linderhausen bij km. 48,764.

    

De locomotief DB 111 159 met een trein Dortmund Hbf - Aachen Hbf tijdens het verlaten van de Präsident-Hoefft-Tunnel (links) en dezelfde trein vlak voor het station Schwelm (rechts).
De beide foto's zijn gemaakt op 24 mei 2009 door Florian Böttcher en zijn afkomstig van de website www.bahnbilder.de.De emplacementstekening van Schwelm.Voor meer Duitstalige informatie over het station Schwelm klik hier.

Gevelsberg West

Het station Gevelsberg West is geopend op 9 oktober 1847 en het ligt aan de spoorlijn Düsseldorf = Gerresheim - Dortmund = Westfalenhalle bij km. 43,750.

    

Het emplacement gezien in westelijke richting (links) en in oostelijke richting (rechts) d.d. 29 oktober 2011.
(Foto's: Frank Vincentz)De emplacementstekening van Gevelsberg West.


De klassieke beveiliging te Wuppertal = Unterbarmen, Wuppertal = Oberbarmen, Wuppertal = Langerfeld, Wuppertal = Rauenthal, Schwelm en Gevelsberg West is met ingang van 30 augustus 2017 vervallen
en vervangen door een ESTW beveiliging type Bombardier EbiLOCK950; deze beveiliging wordt bediend vanuit een nieuw gebouwde post te Wuppertal = Vohwinkel.

Voor een fotoreportage over de stations Wuppertal = Vohwinkel en Haan = Gruiten klik hier.
Voor een fotoreportage over de stations Wuppertal Hbf en Wuppertal = Steinbeck klik hier.

Laatste wijziging: 13-4-2022

Terug naar de homepage Terug naar foto's