Het station Lintorf, de Abzweig Tiefenbroich en het station Hofermühle
De samenstelling van deze pagina is mede mogelijk door de medewerking van Kay Wildhagen;
hij heeft niet een aantal van zijn foto's beschikbaar gesteld maar heeft ook een gedeelte van de (oorspronkelijke) Duitstalige tekst geleverd.
Lintorf
Het station Lintorf ligt aan de spoorlijn Mülheim = Speldorf - Niederlahnstein tussen de stations Duisburg - Wedau en Ratingen West bij km. 13,147.
Deze spoorlijn wordt voornamelijk gebruikt door goederentreinen maar in voorkomende gevallen rijden er ook omgeleide reizigerstreinen zoals blijkt uit de onderstaande foto's.
Op 23 september 1983 stopte de DB met het passagiersvervoer en sloot het loket.
Het voormalige stationsgebouw werd vervolgens verkocht en naderhand in een donkerrode kleur geheel overgeschilderd.
Momenteel is het gebouw in gebruik als een horecabedrijf met de naam Gaststätte Alter Bahnhof.
Het treinstel Abellio-ET 25 2204 als een, vanwege werkzaamheden in Düsseldorf-Unterrath omgeleide trein richting Emmerich (links) en de Thalys 4322 volgde deze route om dezelfde reden (rechts) d.d. 27 oktober 2017. (Foto's: Horst Lüdicke) (bron: www.bahnbilder.de).
De "Lollo" V 160 002 tijdens een passage met een goederentrein d.d. 27 oktober 2017 (links) en de Vossloh DE 18 DE 508 van RheinCargo rijdt zuidwaarts langs het oude stationsgebouw d.d. 5 april 2023 (rechts)<,/sup>. (Foto's: Horst Lüdicke) (bron: www.bahnbilder.de)
.
De emplacementstekening van Lintorf.
De beveiliging van dit station werd bediend vanuit het stellwerk Lf; deze post staat aan de noordwestzijde van het emplacement.
In de post is met ingang van het jaar 1962 een Spurplandrucktastenstellwerk von Siemens Standardbauart 59 geplaatst.
Het stellwerk Lf (links) en het spurplandrucktastenstellwerk von Siemens Standardbauart 59 (rechts) d.d. 11 mei 1969. (Foto's: Kay Wildhagen)
Een close-up van het bedieningstoestel in het stellwerk Lf d.d. 1 mei 1969. (Foto: Kay Wildhagen)
Zeven close-ups van het bedieningstoestel in het stellwerk Lf d.d. 1 mei 1969. Deze foto's tonen van links naar rechts de sporen vanaf Duisburg - Wedau tot de Abzweig Tiefenbroich. (Foto's: Kay Wildhagen)
Abzweig Tiefenbroich
De Abzweig Tiefenbroich ligt aan de spoorlijn Mülheim = Speldorf - Niederlahnstein tussen de stations Lintorf en Ratingen West bij km. 13,147.
Hier takt de Angertalbahn af van de spoorlijn Mülheim = Speldorf - Niederlahnstein.
Voor meer informatie over de Angertalbahn klik hier.
Een kaart van de Angertalbahn
De enkelsporige spoorlijn tussen Ratingen - West en Wülfrath werd in het jaar 1903 geopend.
De spoorlijn Abzweig Anger – Abzweig Tiefenbroich in de richting van Lintorf werd op 15 januari 1941 geopend;
de oorspronkelijke spoorlijn tussen Ratingen West en de Abzweig Anger werd op 9 januari 1983 gesloten en de Abzweig Anger werd in juni 1983 buiten dienst gesteld.
De spoorlijn tussen de Abzweig Tiefenbroich en Wülfrath wordt bijna uitsluitend gebruikt voor het vervoer van kalktreinen voor de Rohdenhausder Rheinkalk GmbH(Lhoist Group) / voorheen Rheinische Kalksteinwerke GmbH.
De locomotief 216 033 passeert de Abzweig Tiefenbroich met een trein richting Rohdenhaus d.d. 18 februari 1985. (Foto: Christian Wenger) (bron: www.bahnbilder.de) (links) en de locomotief 6467 van Railion NL passeert de Abzweig Tiefenbroich met een trein richting Rohdenhaus d.d. 19 februari 2010. (Foto: Daniel Meyer) (bron: www.bahnbilder.de) (rechts).
De locomotief 221 114 passeert de Abzweig Tiefenbroich met een trein richting Rohdenhaus d.d. 30 oktober 1984. (Foto: Peter Schiffer) (bron: www.stellwerke.info) (links) en de locomotief 221 145 passeert de Abzweig Tiefenbroich met trein no. 58137 richting Rohdenhaus d.d. 26 april 1984. (Foto: Wolfgang Bügel) (bron: www.stellwerke.info) (rechts).
)
De locomotief 150 167-5 passeert de Abzweig Tiefenbroich met een trein richting Ratingen West (links) en het stellwerk Abzweig Tiefenbroich (rechts) d.d. 24 april 1996 (rechts). (Foto's: Kay Wildhagen)
De beveiliging van dit station werd bediend vanuit het stellwerk Tf.
In de post is met ingang van het jaar 1940 een handelinrichting type Einheit geplaatst.
De handelinrichting type Einheit in het stellwerk Tf d.d. 21 mei 1996. (Foto's: Kay Wildhagen)
De blokkast in het stellwerk Tf d.d. 21 mei 1996. (Foto's: Kay Wildhagen)
Het tableau voor de koppeling met het automatische blokstelsel richting Lintorf (links) en de monitor met de Zugnummernmeldeanlage in het stellwerk Tf (rechts) d.d. 21 mei 1996. (Foto's: Kay Wildhagen)
Hofermühle
Het station Hofermühle ligt aan de spoorlijn Abzweig Tiefenbroich - Flandersbach bij km. 9,309.
De beveiliging van dit station werd bediend vanuit het stellwerk Hf.
In de post is met ingang van het jaar 1929 een handelinrichting type Scheidt & Bachmann geplaatst.
Dit station is uitschakelbaar.
Het voormalige stationsgebouw kort voor de afbraak (links) en locomotief 525 van de Eisenbahn und Häfen GmbH tijdens het vertrek naar Flandersbach (rechts) d.d. 3 april 1998. (Foto's: Bernd Bastisch) (bron: www.stellwerke.info
De diverse handels in het stellwerk Hf (links) en een close-up van de blokkast in het stellwerk Hf (rechts)d.d. 3 april 1998. (Foto's: Bernd Bastisch) (bron: www.stellwerke.info
Treinen richting Hofermühle moeten tussen Lintorf en de Abzweig Tiefenbroich aan Hofermühle worden aangeboden en aangenomen, zodat deze treinen bij de Abzweig Tiefenbroich kunnen doorijden en het baanvak Lintorf - Ratingen West niet blokkeren.
Zulke treinen wachten in Lintorf totdat het baanvak richting Hofermühle vrij is.
Treinen van Hofermühle moeten eveneens aangeboden en aangenomen worden omdat er tussen de Abzweig Tiefenbroich en Lintorf een Anrufschranke ligt die vanuit Lintorf word bediend.
Lintorf kan die treinen pas zien op de Zugnummernmeldeanlage als die treinen bij de Abzweig Tiefenbroich voorbijgereden zijn.
Tussen Hofermühle en de Abzweig Tiefenbroich geldt een speciale treinmeldprocedure:
Treinen uit Hofermühle worden teruggemeld na aankomst in de Abzweig Tiefenbroich en vervolgens blokt Hofermühle de trein na en de Abzweig Tiefenbroich blokt dan terug.
Het station Hofermühle ligt namelijk in een bocht en de Fahrdienstleiter te Hofermühle kan niet zien of de trein daadwerkelijk is vertrokken.
Er mag slechts een trein uit Hofermühle vertrekken als de terugmelding is ontvangen.
Tussen Hofermühle en de Abzweig Tiefenbroich lag tot de maand juni 1983 de Abzweigstelle Anger.
Omdat het emplacement te Hofermühle met ingang van 13 april 1998 is opgebroken is ook de klassieke beveiliging vervallen.
De klassieke beveiligingen te Lintorf en de Abzweig Tiefenbroich zijn met ingang van 17 december 2006 vervallen en vervangen door een ESTW-A beveiliging bediend door de Betriebscentrale te Duisburg.
Als slot van deze fotopagina wordt een film gemaakt door Timo Albert van een cabinerit getoond; de rit begint in de aansluiting van HKM in Duisburg en passeert de stations Wanheim, Duisburg Hochfeld Süd, Duisburg Wedau, Lintorf, Abzweig Tiefenbroich, Flandersbach en eindigt in de Anschluss Rohdenhaus Kalkwerk Rheinkalk.
Voor een fotoreportage over het station Ratingen West klik hier.