Het station Düsseldorf = Eller

Dit station is geopend op 19 november 1874 en het ligt aan de spoorlijnen Keulen - Duisburg = Wedau en Hilden - Düsseldorf Hbf bij km. 28.573.

Het station ligt aan de noordoostelijke rand van het stadsdeel Eller in Düsseldorf.
De noordelijke sporen 444 en 445 zijn de doorgaande sporen van de spoorlijn Troisdorf - Opladen - Hilden - Düsseldorf = Eller - Mülheim = Speldorf en hebben geen perron.
Het centrale spoor 3 dient om het sinds 1980 bestaande enkelsporige traject tussen de Abzweig Sturm en Eller in de verbinding Troisdorf-Mülheim-Speldorf te voeden.
De zuidelijke perrons 1 en 2 bevinden zich op de spoorlijn Düsseldorf - Solingen, die wordt gebruikt door S-Bahn-treinen op de lijnen S 1 en S 7.
Aan de zuidoostkant van het station bevinden zich nog drie hoofdsporen naast de doorlopende hoofdsporen van de spoorlijn Troisdorf - Opladen - Hilden - Düsseldorf = Eller - Duisburg - Wedau.

    

Het stationsgebouw met de sporen 441 en 442 d.d. 20 juni 2006 (links) en het vertrek van een trein richting Düsseldorf Hbf d.d. 28 april 2003 (rechts).
(bron: Wikipedia)De emplacementstekening van Düsseldorf = Eller.


De beveiliging van dit station bestaat uit de post Ef; deze post staat aan de oostzijde van het emplacement.

    

Het stellwerk Ef d.d. 2 juni 2014 (links) en d.d. 15 maart 2015 (rechts).
(Foto's: W. Meier)


In de post is met ingang van 1 april 1979 een Spurplandrucktastenstellwerk model Standardbauart 60 geplaatst.

    

Het Dr toestel in het stellwerk Ef d.d. 1 februari 2013.
(Foto's: W. Meier)


    

Het Dr toestel in het stellwerk Ef  (links) en een close-up van het tableaugedeelte met de sporen richting Düsseldorf Hbf en de Abzweig Sturm (rechts) d.d. 5 mei 2021.
(Foto's: W. Meier)


    

Een close-up van het tableaugedeelte met de sporen richting Düsseldorf Hbf, de Abzweig Sturm en de Abzweig Hardt (links) en de sporen 441 t/m 448 (rechts) d.d. 5 mei 2021.
(Foto's: W. Meier)

Zoals uit de foto's blijkt zijn op het toestel diverse kleuren in de sporen aangebracht.
De blauwe kleur geldt voor de spoorlijn Keulen = Duisburg - Wedau via de Abzweig Hardt, de groene kleur geldt voor de spoorlijn Hilden - Düsseldorf Hbf en de oranje kleur geldt voor de spoorlijn Düsseldorf Eller - Abzweig Sturm.

    

Het interieur van het stellwerk Ef  (links) en de werkplek van de fahrdienstleiter (rechts) d.d. 1 februari 2013.
(Foto's: W. Meier)Het tableau met de schakelknoppen voor de bovenleiding, de wisselverwarming en de verlichting d.d. 1 februari 2013.
(Foto: W. Meier)

Voor een fotoreportage over het station Düsseldorf Rath klik hier.
Laatste wijziging: 8-3-2022

Terug naar de homepage Terug naar foto's